Op reis door Spanje in Corona-tijd

We zijn alweer twee maanden (van de twaalf) op pad. De laatste weken hebben we doorgebracht in Spanje. Hoewel Corona ook in Spanje de kop blijft opsteken, hebben de Spanjaarden een manier gevonden om ermee te leven. En daarom een vurig verzoek van de campingeigenaar waar we momenteel verblijven: vraag de Nederlanders alsjeblieft om weer naar Spanje te komen!

De welbespraakte campingeigenaar (hij kon zich zelfs in het Nederlands verstaanbaar maken) staat te popelen om meer gasten te ontvangen. Twee jaar geleden stonden er maar liefst 90 Europeanen op zijn camping. Nu zijn wij de enige. Geen Engelsen, Duitsers, Fransen of Italianen te bekennen. We staan hier samen met de vaste (Spaanse) gasten. "Kun je niet vragen aan de Nederlanders of ze kunnen komen?"

Op reis

Het is een lastige situatie. Reizen wordt door de overheid nog steeds afgeraden. We moeten liefst zoveel mogelijk thuis blijven. Desondanks staan we te popelen om dat huis juist weer eens te verlaten. En dan niet voor een wandeling, maar echt even eropuit, misschien zelfs de grens over. Maar kan dat wel?

Onze ‘familytrip’ idee (met gezin een jaar reizen door Europa) is ontstaan in Corona-tijd. Net als iedereen werkten we vanuit huis en gaven we de kinderen (met hulp van de juf en meester) thuis les. We vroegen onszelf af: wat is echt belangrijk? Onze conclusie: kostbare tijd met elkaar doorbrengen, samen plezier maken en mooie ervaringen opdoen.

We hadden gedacht dat Corona tijdens het begin van onze reis op z’n minst een stuk minder zou zijn. Het tegendeel bleek waar. Er kwam een tweede en (zelfs nog een) derde golf en we kregen twijfels… Moeten we dit wel doen? Kunnen we dit wel maken?
Dit was echter hét moment, een kwestie van nu of nooit. Daarbij wilden we niet vanuit een angst beslissen maar vanuit ons hart. De keuze was daarom snel gemaakt: we gaan.

Grensovergangen

We gaan… De keuze was makkelijk maar de uitvoering een hele uitdaging. Op de bonnefooi op reis gaan, zat er niet meer in. We moesten bij elke grensovergang uitzoeken welke papieren nodig waren, wel of geen test en wat zijn de regels in elk land? We moesten door België en Frankrijk om in Spanje aan te komen. De regels zijn inmiddels ongetwijfeld weer aangepast. Ik raad je daarom aan om de Rijksoverheid.nl in de smiezen te houden voor de meest actuele regelgeving. ‘In onze tijd’ (maart 2021) mochten wij alleen door België reizen, zonder te stoppen. Bij de Belgische grens werd overigens niet gecontroleerd. Om de Franse grens over te komen, moesten we een negatieve PCR-test kunnen aantonen (overhandigen) en nog wat documenten ondertekenen. Fransen controleerden wel maar wij konden doorrijden (er werden auto’s uit de rij gepikt). Voor de Spaanse grens hadden we helemaal niets nodig. Daar werd ook niet gecontroleerd.

Spanje

En nu zijn we dus bijna vier weken in Spanje. Dat de campings niet zo druk zijn als ‘normaal’ vinden we helemaal niet erg. Heerlijk juist. We kunnen afstand houden en de rust en ruimte is gewoon lekker. Toch missen we soms de gezelligheid. Want dat is natuurlijk de andere kant van de medaille. Als we dan op een camping staan met een beetje reuring (vaak in de weekenden als de Spanjaarden eropuit gaan) is het extra genieten.

Mondkapjes

In Spanje is het dragen van een mondkapje de norm. Iedereen draagt overal een mondkapje. Ook voor kinderen vanaf zes jaar is het verplicht maar zelfs jongere kinderen dragen er eentje. Als niemand in de buurt is, gaat het mondkapje misschien even af, maar ze gaan steevast weer op als je dichterbij komt. Ik moet zeggen dat het went, maar ik blijf het lastig vinden. Vooral voor de kinderen. Het blijft een ‘gek gezicht’ om een speeltuin met spelende kinderen te zien die allemaal een mondkapje dragen.
Die mondkapjes en Corona in het algemeen zorgen er wel voor dat contact maken extra lastig is. Niet elke Spanjaard spreekt goed Engels. Als ze wel goed Engels spreken, maakt dat mondkapje het communiceren echt wel lastig.

Evengoed zijn de Spanjaarden vriendelijk en behulpzaam en ze geven ons echt het gevoel super welkom te zijn. Campings, restaurants en cafés staan te popelen om landgenoten en zeker ook toeristen weer te ontvangen. En met de vooruitzichten van vaccinaties, mooi weer en sneltests hoop ik van harte dat de Spanjaarden het deze zomer weer lekker druk krijgen.

2 thoughts on “Op reis door Spanje in Corona-tijd

Leave a Reply

Your email address will not be published.