Camper kopen

Door Corona is de verkoop van campers sterk gestegen. Heel begrijpelijk, want in een camper kun je perfect in je eigen bubbel blijven. Dat ervaren we ook op onze campertrip door Europa. Alleen in de supermarkt kom je in de buurt van andere mensen. Verder kun je op campings en onderweg perfect afstand houden. 

Ben je ook van plan om een camper te kopen?

We hebben een hoop ongeluk gehad met de aankoop van campers. Godzijdank zijn we door schade en schande wijs geworden en hebben we nu een camper die perfect past bij ons als gezin en bij onze reis van een jaar door Europa. En daarom geven we je de zeven toptips voor de aankoop van een (tweedehands) camper.

Zeven Happy Camper TIPS

Waar moet je aan denken bij aankoop van een camper?

1: Doe een aankoopkeuring

Koop je particulier of bij een bedrijf, laat ‘m voor de aankoop eerst keuren door een onafhankelijke partij. Hiermee bespaar je een hoop ellende achteraf. Een gebruikte camper kopen brengt namelijk risico's met zich mee. Van buiten kan hij er prima uitzien, maar technisch kan er van alles mis mee zijn. Denk aan onzichtbare dingen als gaslekkage of vochtinwerking, wat niet verzekerd is. 

2: Doe een aankoopkeuring!

We vallen bewust in herhaling. Ook tegen ons zeiden vrienden: "doe een aankoopkeuring!" Maar toen we onze droomcamper hadden gevonden, dachten we: ah joh, zit wel goed! Eigenlijk wilden we gewoon die camper kopen en deden we de aankoop puur uit emotie. Hij zag er leuk uit en alles wat we nodig hadden leek erin te zitten. Niet slim… Want inderdaad, er bleek van alles mee aan de hand te zijn: kachel stuk, koelkast deed het niet op gas, de sloten waren gammel, zonnepaneel werkte niet. Eigenlijk mankeerde er van alles aan en hebben we hem uiteindelijk met pijn in het hart en portemonnee in moeten ruilen voor een andere camper. Een aankoopkeuring had ons een hoop energie, ellende en geld gespaard. Het kost een paar honderd euro maar het bespaard je achteraf misschien wel duizenden. Het geeft hoe dan ook zekerheid en rust, dat is het geld meer dan waard! Als je op internet zoekt naar ‘aankoopkeuring camper’ kom je diverse aanbieders tegen.

3: Verdiep je in alle systemen van de camper

Ben je zover om de camper te kopen? Verdiep je dan volledig in de systemen van de camper. Hoe zet je de airco aan? Neem geen genoegen met: zo gaat ie aan. Zet het zelf aan en voel of het echt werkt (dus even laten draaien). Hetzelfde geldt voor de kachel: zien en voelen. Gaspitten en koelkast, idem dito. Hoe werkt de boiler? Werkt de pomp en worden de kranen warm? Neem de tijd voor het elektra-deel. Werken de zonnepanelen, en hoe dan? Laadt de batterij daadwerkelijk op? Hoe werkt de schotel, krijg je beeld? Enz. Neem een notitieboekje mee en herhaal de handelingen zelf. Neem er alle tijd voor, want het scheelt je zoveel ‘gehannes’ achteraf (ook hier spreken we helaas uit ervaring…;).

4: Verdiep je in alle systemen van de auto

Vergeet het auto gedeelte van de camper niet. Je koopt naast een camper ook gewoon een auto. Ook hiervan wil je weten of de airco en verwarming werken. Is de motor ok? Hoe zit het met de distributieriem en tot wanneer loopt de APK? Dit is belangrijke informatie waar je bewijs van wilt zien en zeker als je de aankoop bij een garage doet, kun je er wellicht nog een verse APK, Grote- of Kleine beurt uithalen.

5: Neem geen schotel

Werkt de schotel? Nee? Doe vooral geen moeite om ‘m te maken.. Of neem geen abonnement als hij wel werkt. Wil je echt loskomen van thuis en Nederland? Dan wil je toch niet elke avond het Achtuurjournaal kijken? Wij hebben bewust de schotel niet gemaakt, en worden hierdoor creatief! We maken samen muziek, oefenen in hooghouden en handstanden en doen heel veel spelletjes. En natuurlijk kijken we samen eens een filmpje op Netflix (als we goede wifi hebben). Maar dat is dan wel een speciaal film-momentje met cola en chips. Dus niet standaard elke dag.

6: Check het aantal zitplaatsen

Hoeveel zitplaatsen met riemen heeft de camper? Check dit niet alleen fysiek in de camper maar ook altijd op de site van de RDW. Hier vind je namelijk het aantal officieel goedgekeurde zitplaatsen met veilige gordels. Dit is belangrijke informatie als je met je gezin veilig op reis wilt. Sommige campers worden bijvoorbeeld verkocht met vijf riemen maar staan met slechts vier gordels geregistreerd bij de RDW. Met andere woorden, één zitplek is dan niet officieel goedgekeurd en dus niet per se veilig. Naast veiligheid kan dit bij ongevallen mogelijk voor problemen zorgen met de verzekering.

7: Check het gewicht van de camper

Hoe zwaar is de camper ledig? Is hij boven de 3,5 ton, dan heb je een Groot rijbewijs nodig. De meeste campers zijn lichter en daarin kun je met een normaal rijbewijs rijden. Het is wel prettig als de camper ledig niet meer dan 3 ton is, zodat je wat speling hebt met bagage. Ga je met je gezin op reis? Dan kun je je voorstellen dat je (veel) meer bagage kwijt moet kunnen dan wanneer je met z’n tweetjes gaat. Let op; rij je een camper die ledig onder de 3.5 ton is, mag hij geladen ook niet (veel) meer dan 3.5 ton wegen. Dit is met name van belang voor de verzekering. In werkelijkheid gaat 80% van alle geladen campers over dit gewicht heen maar wees je ervan bewust dat de verzekering hier scherp op kan zijn. Op de site van de RDW en/of op de achterkant van het kentekenbewijs (F2) vind je het technisch toegestane maximum massa van je camper. Of je aan dit gewicht komt, is natuurlijk lastig in te schatten. Vaak kun je de camper gratis laten wegen (als je bent volgeladen) op een weegbrug in de buurt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *